SCREENING EN DIAGNOSE

Vroege screening

Hoewel de symptomatologie van autisme goed gedefinieerd is (zie onze pagina “autisme”),  kan autisme soms moeilijk te detecteren en te diagnosticeren zijn, vooral in zogenaamde “lichte” vormen zonder verstandelijke beperking en taalvertraging (zoals het geval is bij het Asperger-syndroom). Maar met de juiste informatie zouden we het in de vroege kinderjaren moeten kunnen detecteren. Screening maakt het mogelijk de procedures voor een diagnose voor te bereiden en zorgen vroeg in te stellen. Tegenwoordig wordt autisme maar al te vaak laat opgespoord en gediagnosticeerd.

Opsporingsmiddelen :

Hier is een tabel die de eerste tekens van autisme toont. (bron: autisme info 31)

Er zijn ook vroege detectietests zoals M-CHAT, de Alert Signs Listing van Filipek en Filipek’s Parenting Questionnaire(bron: autisme info 31)

Latere screening

Het is ook mogelijk autisme bij oudere kinderen en volwassenen te screenen. Hoe vroeger hoe beter maar de evolutie van de persoon op alle leeftijden is mogelijk en zelfs op volwassen leeftijd is een diagnose belangrijk.

Opsporingsmiddelen :

Er is een lijst van symptomen in de DSM 5 (bron: autisme info 31) waarmee een diagnose kan gesteld worden.

Er zijn vragenlijsten op het net, bijvoorbeeld voor het empathische quotiënt en het autistische quotiënt die ook worden gebruikt voor diagnostische doeleinden door professionals, in combinatie met andere tests. Wees echter voorzichtig, geen enkele test op het net vervangt een professionele diagnose ! Positief zijn op de vragenlijsten betekent niet dat men per se autistisch is, maar aan de andere kant is het een weg te verkennen met de hulp van competente specialisten.

diagnose

Als autisme wordt gedetecteerd, is het noodzakelijk een diagnose te verkrijgen om wat hulp en diensten te ontvangen om de oprichting van de meest geschikte steun zo vroeg mogelijk te maken. De diagnose is op verschillende tests en schalen (zoals ADOS, ADI, CARS, enz.) en multidisciplinaire beoordelingen gebaseerd (logopedie, psychomotiliteit, neuropsychologie, enz.).

In België zijn het meestal multidisciplinaire teams in Autisme referentiecentra (ARC)  die belast zijn met diagnose. De beoordeling wordt financieel ondersteund door het RIZIV.

PAS OP voor DIAGNOSEFOUTEN !

Helaas zijn er in België veel professionals die autisme niet kennen, die denken dat het een psychose of een psychiatrische stoornis is. Als uw kind een dergelijke diagnose krijgt (psychose, disharmonie, enz.), raden wij u aan de uitstekende website van EGALITED over verouderde of foutieve diagnoses zorgvuldig te lezen.

Share